sobota, 19 maja 2012

Chleb bezglutenowy

Na co dzień unikam glutenu (lepiej się bez niego czuję), pozwalam sobie na niego jedynie okazjonalnie. Kiedy mam jednak ochotę na kromkę chleba, piekę sobie w mojej maszynie do pieczenia chleb bezglutenowy. Dzisiaj  to uczyniłam i wyszedł mi taki oto chlebuś :)

chleb bezglutenowy
.
Najlepiej smakuje świeży, jest wtedy taki mieciuśki. Później niestety wysycha, ale to nic, bo szybko znika :)
Piekę go w tej oto maszynie do pieczenia chleba firmy SilverCrest, kupionej w Lidlu:

Przepis wykonania:

Najpierw do formy wlewamy składniki mokre:
  • 400 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Następnie składniki suche:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 250g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
Można też dodać ulubione zioła. Ja dodałam majeranku i kminku.

Maszynę nastawiamy na program 9 do pieczenia chleba bezglutenowego na 1000g i gotowe. Smacznego :)

     A tak poza tematem, moja córeczka, która w tamtym tygodniu zaczęła już raczkować, dzisiaj pierwszy raz sama wstała! Hura! :)) 





2 komentarze:

  1. Chlebek wygląda pięknie, ładnie wyrósł. Kminek dałaś w ziarenkach, czy mielony?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...