Jedną z książek, które przywiozłam znad morza jest "Kuchnia alergików"
Barbary Jakimowicz-Klein. Są w niej przepisy na dania dla osób uczulonych
na gluten, mleko krowie, jajka oraz środki konserwujące i barwniki. Kupiłam ją ze
względu na przepisy bezglutenowe, gdyż staram się unikać glutenu.
Ucieszyłam się, że są w niej przepisy na ciasta :)
Wypróbowałam przepis na Ciasto ryżowe podstawowe, które
zrobiłam ze śliwkami. Wyszło smaczne, jednak jak dla mnie trochę
za płaskie i za bardzo ryżowe. Postanowiłam, więc ten przepis
trochę zmodyfikować, podwoiłam składniki, a mąkę ryżową
wymieszałam pół na pół z kukurydzianą. I udało się :)
Wyszło pyszne :)
Ciasto bezglutenowe z owocami
- kostka masła,
- 3/4 szkl. cukru,
- 4 jajka,
- 1 szkl. mąki ryżowej,
- 1 szkl. mąki kukurydzianej,
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- owoce.
Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać ubite wcześniej
białka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,
połączyć z masą. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec w temp. 200st.C do "suchego patyczka".
Smacznego :)
smacznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis, jako bezglutenowiec wiem jak ciężko fajne przepisy.
OdpowiedzUsuńNie ma za co :) Jak znajdę jeszcze jakieś fajne na pewno się nimi podzielę :)
UsuńNo bo trzeba sobie jakoś radzić :)) wygląd pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na chwilkę do mnie tutaj : http://nibynic-zaprasza.blogspot.com/2012/09/zalegosci-przyjemnosci.html
Usuń:))
mmm ale pyszność pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuńcześć :) jesteś jedną z moich koleżanek blogerem szczęściar :) proszę o kontakt mail'owy w sprawie konkursu o świecących kulkach :) apetycznewnetrza@gmail.com
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, będę musiała kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńByło naprawdę smaczne :) Polecam :)
OdpowiedzUsuń